Skip to content

FSB

FSB(Front Side Bus) işlemci ile anakart arasındaki bilgi akışını sağlayan bir ünitedir. Bu ünite işlemci(CPU) ile bilgisayarın diğer parçaları arasındaki iletişimi sağlar. Bunu şöyle düşünebiliriz. Eğer işlemciyi beyin ve bilgisayarın diğer parçalarınıda organ olarak düşünürsek FSB bu organlardan gelen her türlü bilgiyi beyne taşıyan bir sinir olarak tanımlanabilir. FSB’ler iki yönlü çalışabilmektedirler. Hem bilgiyi beyinden organlara hem de organdan gelen bilgiyi beyine taşırlar. Günümüzde yüksek teknoloji sayesinde bilgi alıp verme sıklığı(clock frequency) artan FSB ler daha fazla bilgi alışverişini sağlayabilmektedirler.

FSB nin hızı aynı zamanda ne kadar büyük olduğuna da bağlıdır. Büyüklükten kasıt kalınlığıdır. Sonuçta daha fazla sinirimiz olursa daha fazla veri taşıyabiliriz. Bu sayede de FSB miz daha hızlı bir hale gelir. FSB nin hızı günümüzde gigahertzlerle ifade edilmektedir. Genelde aynı kalınlıkta FSB ler kullanıldığı için kalınlıktan pek söz edilmemektedir.

Günümüzde 32 bit lik FSB ler rağbet görsede işlemcinin özelliğine göre 64 bit versiyonları hatta günlük hayatta kullandığımız bilgisayarlarda olmasada 16 bit lik FSB lerde kullanılmaktadır.

Oh hi there 👋 It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every month.

We don’t spam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.