Skip to content

Yazılım Mühendisliği: Mülakatlara Hazırlık

Yazılım mühendisliği mülakatları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Mülakatlara iyi bir sonuç almak ise yılların birikimi ve insanın mülakat esnasındaki performansı ile doğru orantılı. Bu yazımda sizinle nacizane mülakat tecrübelerimi paylaşmak ve mülakatlara nasıl hazırlanabileceğinizi anlatmak istiyorum.

Herşeyden önce mülakat sadece bir defaya mahsus değildir. Elendiğiniz takdirde, bir sonraki mülakattan olumlu sonuç alabilirsiniz. Dolayısıyla mülakattan elenmiş olsanız dahi üzülmeye gerek yok. Ayrıca mülakat tecrübeleri önemlidir. Eksik yada başarısız olduğunuz alanları ortaya çıkarmak için çok güzel bir fırsattır. Şimdi genelden özele mülakatlar ile ilgili ne yapılabileceğine bakalım.

interview

Mülakatlar sınav gibi olmaz, çalışsanız da yapamayabilirsiniz. Çünkü, tecrübe ve birikim kısa bir zaman diliminde edinilecek şeyler değildir. Dolayısıyla, bir mülakattan başarılı olmanız için, sizin son 3 ile 5 senedir ne yaptığınız önemlidir. Peki ne yapılabilir bu kadar uzun zamanda? Çok şey. Aşağıdaki gibi sıralıyorum.

  • Yazılım hakkında blog tutmak: ne yazdığınız yada ne yaptığınız önemli değil, yeter ki yazacak birşeyler öğrenin ve yazın.
  • Kendi alanınızda ünlü bir kaç kişiyi takip etmek. Mesela  Java için Martin Fowler, Adam Bien .NET için Joel Spolsky, JavaScript için Addy Osmani ve John Resig.
  • Mümkünse açık kaynaklı yazılımlarda yer almak, hatta kendiniz de bir proje başlatabilirsiniz. Zamanında bir heyecanla kendim UPJS‘i yazmıştım.
  • Kendi projelerinizi başlatabilirsiniz, ne olduğu önemli değil bazen sadece yeni bir teknolojiyi öğrenmek adına da yapabilirsiniz.
  • Yeni teknoloji haberlerinin paylaşıldığı siteleri takip edebilirsiniz. Dzone, hackernews, yada techcrunch gibi.
  • Bir iş yerini tercih ederken çalışacağınız şirketteki kişilere dikkat etmelisiniz. Size yeni bir şeyler katabilecek takım arkadaşlarının olduğu ortamlarda kendinizi daha çabuk geliştirirsiniz.

Yukarıdaki şeyler size uzun zamanda çok şey katıcaktır. Lakin, mülakatlarda en önemli noktalardan biri soru tiplerini bilip, onlara önceden hazırlıklı olmaktır. Aslında şirketler benzer sorular sormaktadır. Siz bunlara aşina oldukça mülakat başarınızda gelişecektir. Aşağıda olmazsa olmaz bilmeniz gereken konuları sıralıyorum.

  • Veri Yapıları(Data Structures i.e. Lists, Stacks, Trees)
  • Nesneye Dayalı Programlama(Object-Oriented Design)
  • Sıralama ve Araştırma(Sorting and Searching)
  • Test yapmak(Testing)

Bu konuların haricinde size mülakata girdiğiniz takım ile ilgili özelleşmiş sorular gelebilir. Ayrıca mülakata kaç senelik tecrübeyle girdiğinizde önemlidir, sorular tecrübeniz arttıkça zorlaşır, karşı tarafın sizden beklenitiside artar.

Son olarak size tavsiyem mülakata çalışmak için Cracking The Coding Interview adlı kitabı okuyup, örneklerini çözmenizdir.

Oh hi there 👋 It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every month.

We don’t spam!

2 Comments

  1. Anonim Anonim

    Merhaba Yusuf bey,

    Ben Cracking the coding interview kitabini cok onermiyorum. Google icin mulakata girdim ve pek faydasini gormedim. Kitabin yazarina ( Gayle) e-mail attim ve sorulardan bir tanesini sordum. Bana cevabini dusunemedigini soyledi ve mulakatta bana ne hint verildigini sordu (hicbirsey verilmemisti).
    Google programming perls adli kitabi oneriyor bence o kitap daha iyi.

  2. Bu kitaba hiç bakmadım. Vaktim olduğunda okuyup belki onuda önerdiklerimin arasına koyarım. Öneriniz için teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.