Skip to content

Bilgisayar Tarihi


Bilgisayarın tarihi aslında çok eskilere dayanır. Bugünkü halini alabilmesi için çok uzun safhalardan geçmiştir. Tabi bilgisayar dediğimizde ne anladığımızda önemli. Aslında bilgisayar düşündüğümüzde bir hesap aracıdır. Adının geldiği yerde buna dayanmaktadır. Siz bir takım komutlar verirsiniz o da o komutlara göre karar verir, hesaplar ve sizin için kolaylıklar sağlar. Şimdi size ilk hesaplama araçlarından günümüz bilgisayarlarına bir zaman yolculuğu yaptırmak istiyorum. :d
İlk hesaplama aracı sayılabilecek alet abaküstür. Çıkarma ve toplama yapmakta bize yardımcı olan abaküs ilk olarak orta asyada kullanılmaya başlanmıştır.Tabi kaç yılında ortaya çıktığına dair bir bilgi yok elimizde. Malum çok eski yıllar…
John Napier’in 1600 yılında geliştirdiği Logaritma hesaplama adına önemli bir yer tutmaktadır. 1642 yılına geldiğimizde Pascal ilk hesap makinesi denilebilecek bir alet icat etmiştir. Bu alet toplama yapabilmektedir ama çok pahalı olduğundan sadece Pascal kullanmıştır.
1812 yılına gelindiğimizde ise Charles Babbage “Bilgisayarın Babası” uzun işlemlerin aynı türden hesaplamadan defalarca gerektiğinin farkına varmıştır. Bunun üzerine kendi bunu yapabilen bir makina ortaya koymuştur ancak araştırmasını başka dallarda sürdürmeyi tercih etmiştir.
1840 yılında Agusta Ada onluk sistem yerine 2 lik sistemin kullanılmasını ve ayrıca bilginin belleklerde de böyle tutulması gerektiğini söylemiştir. 1850 lere gelindiğinde ise George Boole Boolean Algebra(İkilik sistemde yapılan hesaplama tipleri)’yı bulmuştur.
1939 yılında ise Clifford Berry ilk dijital bilgisayarı hayata geçirmiştir. 1941 yılında ise ilk programlanabilen bilgisayar icat edilmiştir. 1944 yılında ise IBM ve Howard Aiken işbirliği ile aritmetik hesaplamaların hepsini yapabilen bir bilgisayar yapılabilmiştir. 1945 yılında ise Dr John von Neumann bilgisayarlar için von Neumann mimarisini hayata geçirmiştir.

1950 lere geldiğimizde ise bilgisayarların seri üretime geçirilip satıldığını görüyoruz. Bu bilgisayarlar genellikle üniversitelere satılmaktaydı. 1960 larda ise IBM ilk main frame bilgisayarı ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerine COBOL geliştirilip bu bilgisayar üzerinde COBOL’la yazılan programlar çalıştırılmıştır. 1969 yılına geldiğimizde ise internetin başladığını görmekteyiz. Bu yılların sonunda Intel ilk mikro işlemcileri piyasaya sürmeyi başarmıştır.
1980 yılına geldiğimizde ise IBM Bill Gates’e ilk işletim sistemini yapmasını önermiştir. Bunun üzerine ilk işletim sistemi olarak Windows çok büyük sükse yapmıştır. 1989 yılında intel zoru başarmış ve 1 milyon transistörlü bir mikro işlemci yapmayı başarmıştır.
Özgür yazılımcılık bilgisayar ve programlamacılığın geliştirilmesi adına önemli bir yer tutar. Yazımızda bunu da yer vermeyi uygun bulduk. İlk özgür yazılımcıklık hareketleri 1969 yılına kadar dayanmaktadır. Bunun sebebi ise IBM in piyasayı tek eline geçirmesidir. Bunun üzerine şimdiki unix in temelleri atılmıştır bu yıllarda. 1980-1990 alanında iyice geliştirilen unix yaygın bir kullanıma sahip olmuştur.
Günümüze geldiğimizde ise artık bilgisayarlar küçülmekte ve hatta cebimizde taşınabilir hale gelmektedir. Teknolojinin sınırı olmadığını düşünürsek ilerde bizi neyin beklediğini heralde tahmin edemeyiz. Zamanla görücez…

Oh hi there 👋 It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every month.

We don’t spam!

4 Comments

  1. Bir Windows düşmanı olarak belirtmem gerekiyor ki ilk işletim sistemi Windows değil. Windows’a gelene kadar bir dolu işletim sistemi yazılmış…

    http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_operating_systems

    Ayrıca Bilgisayar Tarihi başlıklı bir yazıda işletim sistemlerinin kralı Unix’e yer verilmemiş olması üzücü. Bunun yerine ticari bir başarı ürünü olan Windows’a yer verilmiş olması daha da üzücü.

  2. Yusuf Aytaş Yusuf Aytaş

    Söyledikleriniz itibariyle haklısınız. Yalnız benim ilk işletim sisteminden kastım genel halkın yaygın bir şekilde kullandığı işletim sistemiydi. Düşünürsek windowstan önce sadece IBM’in geliştirdiği en az 5-6 işletim sistemi var ama bunlar daha çok özel bilgisayarlar için kullanılıyordu.
    Unix konusuna gelecek olursak, yine haklısınız ama yazımda daha çok ilklerden bahsetmek istedim. Dolayısıyla unix bir ilk değildir benim gözümde çünkü ondan önce özgür yazılımcılar işletim sistemi yazıyodu ama bunun adı o zamanlar unix diye anılmıyordu.
    Uyarılarınız için teşekkürler, daha dikkatli olmaya çalışacağım…

  3. Bu ne resmiyet lan. 😀

    Peki Yusuf bey. O zaman size göre şunlarda doğrudur.

    İlk mendil Selpak,
    İlk sürülebilir çikolata Şokella,
    İlk hazır kahve Nescafé,
    Türkiye’ye adımını ilk atan hatun Nataşa‘dır.
    .

    …..

    Bu liste böyle uzayın derinliklerine doğru uzatılabilir. Windows tekelinden öncelikle zihinler, bilhassa geliştiricilerin zihinleri kurtulmalıdır. Unix’i bilgisayar tarihine konulu bir yazıya yazmayı layık görmeyen bir bilgisayar mühendisinin varlığı, bu işe hayatını adamış büyüklerimizin kemiklerini sızlatmaz mı?

    Bu hatadan derhal dönülmesini rica eder, başarılar dilerim Yusuf bey. 😉

  4. Yusuf Aytaş Yusuf Aytaş

    Neyse yazıyı yoğun istek üzerine biraz değiştirip unixle ilgili bilgilerde veriyorum.Ayrıca windowsun işletim sistemi piyasasını tek elinde tutması pazarlamacılık olayında adamların ne kadar sıkı çalıştığını gösterir. Doğrudur windows çok iyi bir işletim sistemi değildir. Ancak windows 98 gibi de değildir şu an ki sürümleri. Kendini gayet geliştirmiştir. Bu arada amacım microsofttan yana olmak değil sadece emeğe saygı gerektini düşündüğümdür.
    Şurasıda var windows kime göre neye göre iyi tartışılır. Bir kaç tane benchmark herşeyin göstericisi değildir bence. Çünkü kullanım kolaylığıda önemli bir yer tutar.
    Öneri ve uyarıların için sağol Onur Şentüre 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.