Skip to content

Linux mu Windows mu?

linux-windows

Aslında bayağıdır yazmıyordum sitede ama bir arkadaşın sorusu üzerine birkaç satır bir şeyler karalayayım dedim. Arkadaş bize Linux tabanlı işletim sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarını sordu. Biz de aşağıda elimizden geldiğince konuyu ortaya koyacağız.

Linux tabanlı işletim sistemlerinin en büyük artısı bedava olması. Kimseye para vermiyorsunuz. Şimdi akla gelen ilk şey biz zaten para vermiyoruz işletim sistemine. Peki, yeni bir diz üstü bilgisayar aldığınızda gelen Windows işletim sistemleri sizce bedava mı? Tabii ki değil… Bunun haricindeki özelliklere aşağıda bakalım.

Teknik Detaylar: Windows serilerini temel alarak aşağıdaki yorumları yaptım.

Benim Linux tabanlı işletim sistemlerinde ilk dikkatimi çeken özellik fazla işlemci kullanımı ama buna karşılık gayet cüzi miktarda ram kullanımı. Buna şöyle bir örnek verebilirim. Mesela bilgisayarda hiçbir şey yapmazken Windows 2gb rami olan bir bilgisayarda Windows XP 400 mb civarında ram kullanırken, Linux tabanlı Ubuntu yaklaşık olarak 250 mb civarında ram kullanıyor. Diğer taraftan Windows neredeyse hiç işlemci kullanmazken, Ubuntu yaklaşık olarak %3-4 civarında işlemci kullanıyor.

Windows kullanıcısı için program sorunu yoktur çünkü ihtiyaç olan her türlü uygulama zaten Windows tabanında üretilmiştir ama Linux temelli işletim sistemlerinde durum çok farklıdır. Sadece istediğiniz yazı yazmak olsa bile Microsoft Office gibi bir editörünüz yoktur mesela. Yada photoshop, Messenger ve benzeri programlar da çalışmaz. Onların yerine özgür yazılımcılar tarafından geliştirilen bence onların yerini tutamayacak programlar vardır. En büyük sıkıntılardan biride oyun çalışmaması: D Özellikle oyun tutkunları için korkulu rüya olabilir bu özellik : D

Görsel Detaylar: Windows ve Ubuntu karşılaştırılmıştır

Windows ne yenilik getirdiyse de Ubuntu da ki görselliğe yaklaşamamıştır bence. Farklı masa üstleri ve bunlar arasında şık geçişler cidden insanı Ubuntu kullanmaya itiyor. Bunlarla da kalmıyor tabii. Her bir pencerenin canlı bir varlık gibi davranması ve bunun gibi detayların kişiselleştirilebilir olması kullanıcı için çok büyük bir olay. İşletim sisteminizin sizi yönlendirmesi yerine siz onu yönlendiriyor oluyorsunuz bir noktada. Bunun yanında Linux işletim sistemlerininde her şeyi işletim sisteminin kendi yapmıyor. Bunun yüzünden kod yazmak zorunda kalabilirsiniz. Bu bilgisayar temeli (bilgisayar mühendisliği, programlama veya buna yakın dallarda bilgi sahibi olmayan)olmayan insanlar için yani genel kullanıcı için çok büyük bir dezavantaj.

Daha bir sürü detaya değinilebilir aslında ama ben bu kadarla sınırladım kendimi. Ben özgür yazılımı sevdiğimden zaman zaman Ubuntu, Fedora gibi işletim sistemlerini kullandım. İkisinden de cidden memnun kaldım. Ama bu sistemleri kullanırken başınıza her şey gelebiliyor. Bunları da düzeltmek için ciddi olarak bu işletim sistemlerinden anlamanız gerekebilir. Uzun sözün kısası Linux tabanlı işletim sistemleri güzel olabilir performansı iyi olabilir ama halen genel kullanıcıya hitap edebilecek özelliklere sahip değil.

Oh hi there 👋 It’s nice to meet you.

Sign up to receive awesome content in your inbox, every month.

We don’t spam!

8 Comments

  1. “ha hiç kimse kimseye karışmaya bi hakkı yok. özgulüğü bidir .ha başörtü, kurban olduğum yaresulallahtan gelebilir amma lakin ki öyle değildir. yani yorumlamam bu kadar. hadi hayırlı işler.”

    http://www.youtube.com/watch?v=voltBLnHox0

    uğur hocanın bu değerli yorumundan sonra ben de iki kelam etmek isterim.

    – linux’da oyun oynanamıyor oluşu linux’un değil microsoft’un ve oyun üreticilerinin dayattığı politikadan kaynaklanıyor. yani eleştirilmesi gereken biri varsa o kesinlikle linux değil.

    – üzülerek de olsa son kullanıcının, linux kullanırken sorun yaşayacağı yorumuna katılıyorum. yaşadığı sorunu doğru bir dille google’a yazıp 2 satır kodu terminale aktarmayı bile beceremeyecek insanlar var malesef.

    – güvenlik konusu (ki bence en önemli şeylerden biri) es geçilmiş yazıda. 🙂 linux, hem son kullanıcı bazında hem de server bazında en güvenli sistemleri insanoğlunun hizmetine sunmakta. buna karşılık windows’ta o çok değer verdiğiniz işlemci/ram kaynaklarını adeta bir virüs gibi sömüren anti-virüs yazılımlarına ihtiyacınız var. buna ek olarak son kullanıcının cahilliğinden bahsetmiştik. evet terminale 2 satır kod girmekten aciz kişilerin gidip google’da “porno .m g.t s.k” diye aratıp her türlü virüse davetiye çıkartmakta çok başarılı olduklarını hepimiz biliyoruz. sonra “abi bana virüs girdi, abi format atar mısın…”

    daha devam etmek isterdim ama kahvaltıdan çağırılıyorum. 😀

    http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=ozgur+yazilim

    şu adres ile devam edebilirler yorumun gideceği yeri merak edenler.

    saygılar & sevgiler

  2. Yusuf Aytaş Yusuf Aytaş

    onur sağol güvenlik konusunu hatırlattığın için. kesinlikle doğrudur linuxta güvenlikten yana sorun yaşamazsınız nerdeyse çünkü her hangi bir programın çalışması veya yüklenmesi için sizden şifre ister ki bazılarında yönetici olmanızda gerekir. değerleri yorumların için sağol onur şentüre 😀

  3. Hacı bloğunu yeni gördüm. Direk ekledim reader’a 😉

    Ellerine saglik, yazı güzel olmuş. Ama Onur’un söylediği gibi biraz eksik kalmış.

  4. Yusuf Aytaş Yusuf Aytaş

    saolasın kardeşim haklısınız canım 😀

  5. En iyisi mac işte

  6. name name

    her yerde sinemada kullanılan efektlerin bir çoğunun özgür yazılımlı bilgisayarlarda yapıldığı söyleniyor.
    ancak doğru düzgün video kurgu ya da video efekt programı bile yokken hangi programlarla yapılıyor bu efektler ?

    ya da hangi programı değiştirip kod ile efekt yaratıyorlar ?
    yıllarca efekt üzerine çalıştım bu klişeyi benim için aydınlatır mısınız ?

  7. Aslına bakılırsa sizin de bildiğiniz gibi bu tarz işlerin editörleri genelde Windows tabanlı olup, paralıdır. Linux tabanlı program benim bildiğim kadarıyla yok ancak temel alınabilecek yazılım kaynak kodları var. Programlama bilmeden, hatta grafik üzerine programlama bilmeden bu kodlarında pek bir anlamı yok.
    Teşekkür ederim.

  8. Murat Murat

    Israrla linux işletim sisteminin bedava diye nitelendirilmesi bence hatalı bir algı yaratılmasına neden oluyor. Linux bedava ama desteği olmayan ve beta aşamasındaki tarafı bedava hiç bankada centos, fedora, ubuntu göreniniz oldu mu ? Desteği olan kurumsal muhattap bulabileceğiniz sadece RedHat o da zaten bedava değil. Benim düşüncem ücretsiz tarafta linux başarısını php ye ve wordpresse borçlu windowsta php bir türlü linuxteki performansı sağlamıyor ve aşırı cpu kullanıyor. Linux ihtiyacı konusunda zimbra gibi çok başarılı bir mta yazılımını da unutmamak lazım. Bana kalırsa ikisini karşılaştırmak hatalı windows her iyi ya da kötü bir şekilde yapıyor linux daha kısıtlı ve özel amaçlara hitap ediyor sanki birisi elma birisi armut.

    Teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.